Compartir
 

Publicat 13/11/2014

Conferència

"El Segle d’Or de la marina velera catalana (1778-1868)"

 

El pasado día 11 de Noviembre se celebró esta magnífica conferencia.

El conferenciante Dr. Enric García va començar recordant breument el primer i més conegut segle d’or de la marina catalana, s. XIII-XIV, els temps gloriosos per a Catalunya del Consolat de Mar, quan es deia que fins els peixos mostraven les quatre barres en el seu dors.

Hi ha, però, un segon segle d’or de la marina velera catalana, més desconegut, situat entre 1778 i 1868. És a partir del Decret de Nova Planta del 1778 de Carles III que es permet als catalans comerciar directament amb Amèrica sense haver de passar per Sevilla o per Cadis per als controls duaners i d’impostos. Aquesta obertura directa amb Amèrica va significar per a Catalunya el començament de l’organització comunitària de cara a ultramar, moviment sorgit des de la societat civil sense recolzament de l’Estat, fins a constituir tota una època d’activitat marinera d’esplendor en totes les seves facetes:

Drassanes altament qualificades per a la construcció dels vaixells. Escoles especialitzades per a la formació de capitans, oficials i mariners. Rutes diverses suficients per cobrir totes les necessitats comercials del moment: ruta d’Amèrica, d’anada i tornada per a l’intercanvi corrent de mercaderies d’una i altra riba, com ara vi, oli, fruites seques, paper i altres, i sucre, cotó i tabac; ruta del TASAJO amb tràfic d’esclaus per treballar en les plantacions, d’ús corrent i normal llavors; ruta triangular, de més envergadura, entre els continents d’Europa, Amèrica i Àfrica; rutes més complicades, com les de Cap d’Hornos per arribar a Xile i Perú i abastar els nitrats i el guano; i la ruta de Filipines per al tabac.

El Port de Barcelona era el centre organitzador i creixia juntament amb la ciutat en habitants i en importància dintre els àmbits de la mar mediterrània i d’ultramar.

L’Escola Nàutica, encara vigent avui com a Facultat Universitària, fou creada el 1769 i es l’últim colofó institucional que perdura d’aquesta època d’or.

Esteve Sabater

Publicat 21/10/2014

Conferència

"El Segle d’Or de la marina velera catalana (1778-1868)"

 

 

 


A.A.M.M.B. - Associació d'Amics del Museu Marítim de Barcelona

Pàgina Inicial | Activitats | Revista Sirga | Modelisme | Documentació
Cultura Marítima | Adhesions | Contacta | Concursos-Exposicions | Enllaços

Pàgina optimitzada per a ser visualitzada amb resolució 1024 x 768

Webmaster: Carlos Poveda