Diplomes de Mestre Artesà 2009

 

El passat dia 22 de Setembre, en el Palau Reial de Pedralbes, va tenir lloc l'acte de lliurament de Diplomes i insígnies de Mestre Artesà 2009, que atorga el Departament d'Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya, a través d'Artesania Catalunya.

Amb aquests guardons, el Departament, vol reconèixer la trajectòria professional dels artesans catalans i el seu mestratge. Per fer la selecció, el jurat, presidit pel conseller Josep Huguet, ha valorat la destresa tècnica dels candidats i la qualitat de la seva feina, així com la trajectòria professional i la formació que han impartit.


Entre les persones distingides amb aquest guardó es trobaven dos dels nostres estimats consocis modelistes, a qui donem la més sincera enhorabona:

Don Antoni Casals i de Nadal ( Barcelona, Barcelonès ): Amb 68 anys, des dels 17 que es dedica a l'ofici de modelista naval. Ha estat membre de l'Asociación de Miniaturistas Navales de España, membre fundador de la Asociación de Modelismo Naval del FAD, membre fundador de l'Associació d'Amics del Museu, Marítim de Barcelona i membre de la junta directiva. Ha col·laborat també en la revista especialitzada Sirga i en la confecció de temaris per a diferents cursos i seminaris que ha organitzat l'associació.
Don Raúl Pérez i Coronas ( Barcelona, Barcelonès): Amb 75 anys d'edat, té un experiència de 38 en el món del modelisme naval. Ha organitzat diversos seminaris sobre construcció naval i modelisme, alhora que també ha estat soci fundador de l'Associació d'Amics del Museu Marítim de Barcelona i col·laborador habitual en diferents revistes del sector. Destacar la seva aportació en l'estudi i recuperació de material agrícola i la seva diversitat en la producció de modelisme.

L'acte va estar presidit pel Conseller Josep Huguet. També va contar amb la presència de la directora d'Artesania Catalunya, Gemma Amat, i d'una notable representació institucional de diversos municipis catalans.

Els homenatjats en aquest entranyable acte, van estar acompanyats per diferents dels seus amics i companys d'afició i per els seus familiars més propers.

Clic per a ampliar
Més fotografies:

Josep Mª Tort i Morera
Carlos Poveda Barreda

Els diplomes i la insígnia 2009:

Com cada any, l'acte de lliurament de Diplomes de Mestre Artesà compta amb la col·laboració directa de diversos artesans. D'una banda, el paper en què s'han imprès els Diplomes ha estat confeccionat per la mestra artesana Victòria Rabal. És un paper elaborat a mà al Molí Paperer de Capellades, especialment per a aquesta edició del Lliurament de Diplomes de Mestre Artesà. Es tracta de paper de 430 gr/m2, elaborat amb fibra de cotó i lli, ferinat amb pila holandesa i encolat neutre.

La realització de l'escriptura ha anat a càrrec del cal·lígraf Oriol Miró. Per al nom dels artesans s'ha utilitzat una escriptura itàlica, i pel que fa al nom de l'ofici, es tracta d'una escriptura també itàlica, però més fina.

A més dels diplomes, es lliura als Mestres Artesans una insígnia, que aquest any ha estat creada i produïda per l'alumna de joieria Maria Lanau (Escola d'Art de Tarragona), i duu el títol de "Llavor d'artesà". És una peça de plata quadrada buida d'estructura embotida amb una llavor de plata fina soldada. La llavor simbolitza el naixement d'un projecte que creixerà en mans de l'artesà. Va ser escollida pel seu concepte concís, els seus acabats, l'excel·lent execució tècnica, la seva funcionalitat i la seva poètica simplicitat. A aquest concurs hi van participar l'Escola Llotja, l'Escola d'Art de Tarragona i l'Escola Arsenal de Vilafranca del Penedès.

La capsa on es presenta la insígnia ha estat feta al taller artesà Arapdis del barri de Gràcia de Barcelona.

(Font d'informació: gencat.cat, departament de premsa)

   

 

A.A.M.M.B. - Associació d'Amics del Museu Marítim de Barcelona

Pàgina Inicial | Activitats | Revista Sirga | Modelisme | Documentació
Cultura Marítima | Adhesions | Contacta | Concursos-Exposicions | Enllaços

Pàgina optimitzada per a ser visualitzada amb resolució 1024 x 768

Webmaster: Carlos Poveda