04/04/2009

Cicle periòdic de tertúlies sobre modelisme i temes navals

1ª Tertúlia

 

En aquesta primera tertúlia celebrada el 4 d'Abril de 2009, ens vam reunir un grup d'amics al Museu Marítim de Barcelona, iniciant així aquest cicle de tertúlies.

En primer lloc hem establert les línies bàsiques inicials d'aquestes reunions. Per a iniciar aquesta tasca es pretén que siguin el més obertes possibles en diversos aspectes:
- En la seva pròpia estructura, que serà allò que tots els tertulians estimem oportú i anirem definint.
- Creiem convenient que siguin totalment obertes al públic, és a dir que puguin participar tant els socis, com no socis.
- També es pretén que els temes siguin el més oberts possibles dins del context en el qual ens movem.

Quant a l'estructura de les tertúlies, es començarà amb una ponència de molt curta durada, no més de 15 minuts, que algun company vulgui oferir-nos i que serà programada amb anterioritat. A partir d'aquí llibertat absoluta per a preguntar, respondre, comentar, debatre, etc. Fins i tot també es podrà programar en cada tertúlia alguns temes concrets, a suggeriment dels propis tertulians, per a pròximes trobades.

També s'elaborarà un calendari amb els dies que se celebraran aquestes tertúlies, així com la implementació d'una bústia e-mail per a rebre totes els suggeriments que vulgueu fer. Tot això serà editat en aquesta web.

En aquesta ocasió, i en la part merament modelística i marítim vam parlar una mica de tot. Es va xerrar de la comparança de mesures angleses amb les espanyoles, i com una cosa duu a l'altra, de la dificultat d'aconseguir broques amb dècimes de mil·límetre, és a dir de broques de 1,1 o 1,2 o 1,3 etc. que no siguin solament de 1 o 1,5 o 2 . La forma que es feia l'arruf en els navilis entre els segles XVI i XIX; del folrat dels cascos amb coure; dels submarins, començant per l'Ictíneo de Monturiol i acabant pel que està construint Pere Forés en el Museu; la neteja de pinzells després d'haver pintat, per a estalviar aiguarràs.
Vam xerrar fins i tot de bricolatge casolà, de com utilitzar sabó per a aplicar silicona i passar cables elèctrics pels tubs de casa nostra.

Es va acordar que en la propera tertúlia, la ponència inicial vagi a càrrec de Manuel Derqui, amb el tema "Diferents formes d'aparellar un navili"

Per a posteriors trobades es van proposar temes com "La construcció de l'Ictíneo II", ponent Antoni Barata, "Colchado (trenat) i elaboració de caps" a càrrec de Cayetano Hormaechea i "Pintures i vernissos" per Ignasi Martínez.

Les dates de les properes tertúlies, seran els segons dissabtes de cada mes, excepte Juliol i Agost:

9 de Maig
13 de Juny
12 de Setembre
10 d'Octubre
14 de Novembre
12 de Desembre

Us esperem en la propera, no te n'oblidis: 9 de Maig a les 10:30 hores.

Text: Carlos Poveda

 

A.A.M.M.B. - Associació d'Amics del Museu Marítim de Barcelona

Pàgina Inicial | Activitats | Revista Sirga | Modelisme | Documentació
Cultura Marítima | Adhesions | Contacta | Concursos-Exposicions | Enllaços

Pàgina optimitzada per a ser visualitzada amb resolució 1024 x 768

Webmaster: Carlos Poveda